Filemini antara filemyang ditunggu-tunggu oleh aku. Hihihi. Siapa apa sudah tengok filem Ayat-Ayat Cinta duluan mesti sama macam aku . Tertunggu-tunggu filem ini tas di pawagam.

Anda sedang menonton: Cerita ayat ayat cinta 2


Terima kasih kepada Encik Suami sebab sanggup teman aku layan filem nie. Walhal dia cakap , " mengapa kita tak tengok movie The Commuter ? ". Hihihi.
p/s : pintu masuk nie aku tulis di dalam bahasa campur-aduk , english and malay. Kalau ayat aku tungang -langgang maafkan ye . Kikiki. =p
*

Sebabkan aku malas nak type panjang-panjang sinopsis filem nie dan aku takut aku jadi spoiler, hahaha... Korang boleh lah klik kat attach nie buat baca penuh sinopsis okay? =D
Sejujurnya, aku lebih shanks filem Ayat-Ayat Cinta apa pertama . Enim kita terus lah berpengalaman review aku tentang filem ini. =D
*

Dari filem apa pertama lagi , filem Ayat - Ayat tercinta memang berunsurkan Islamik, kekasih , kintagana and Humanity. Seriously, aku shanks filem ini sebab ia mendesak menunjukkan apa Islam menemani itu Indah. Islam akun itu suci. Jika kita sayangkan seseorang, sayangkan dialah kerana Allah. Insyallah Allah ini adalah permudahkan segalanya.
Filem ini doktrinnya kita tentang cost kemanusiaan dan kesaksamaan antara manusia. Tak kira what agama dan negara sekalipun. Cost kemanusiaan dan kesaksamaan adalah satu pengeluaran yang terbaik.
Dalam filem ini bagaimana , Fahri terutang menerapkan menghubung baik tengah jiran-jiran nya yang berlainan country dan keagamaan - kemudian agama Katolik , Jews , Christian dan Islam. Walaupun mereka benci, herdik Fahri , Fahri tetap dengan pendirian dialah , di mana nilai kemanusiaan sesama umat ​​manusia sangat penting.
*
Keira dan Jason

Seperti point nombor dua tadi, filem ini juga mengajar kita untuk berbuat baik kepada sesiapa pun walau itupenggunaan dicaci, diherdik dan dibenci. Sesungguhnya, orang apa baik dan benar akan dibalas baik oleh-Nya.
Seperti Mama aku pernah pesan, " Kalau orang bagi tahi kepada kita, kita balas menjangkau bunga. Jangan dibalas mencapai tahi juga. Sebab kalau untuk kita balas mencapai tahi juga, maafkan saya yang membezakan kita dengan dia? ".
Itulah yang dilakukan Fahri. Di atas akhirnya, Keira, Nenek Catarina dan Jason mendesak berterima kasih diatas Fahri atas setiap pertolongan Fahri kepada mereka.
*

Apa yang hidup di muka bumi ini adalah meminjamkan oleh-Nya. Dan setiap yang hidup pasti menjadi mati. Dan, kehidupan kita noël selalunya indah, bersinar dan terbaik. Pasti ada dugaan yang Allah lebih rendah kepada kita untuk menguji keredhaan untuk kita terhadap setiap orang dugaan yang diberi oleh-Nya. Serta untuk menguji sejauh mana kesabaran untuk kita dan adakah itupenggunaan sentiasa mengingati-Nya di dalam keadaan susah dan senang. Jika dugaan menimpa kita, bermakna Allah sayangkan kita.
Dalam filem ini, Fahri saya baik-baik saja kehilangan Aisha. Di atas satu masa, sesuai temannya bertanyakan kepadanya, adakah segala kebaikan apa dia lakukan adalah karena menghilangkan rasanya sedihnya keer tiada berita tentang isterinya, Aisha atau ia lakukan setiap orang kebaikan itu keer Allah.
Walau apapun, kita such manusia harus bertanyakan kepada diri sendiri dan mengingatkan diri sendiri bahawa segala apa kita lakukan di dunia ini adalah kerana Allah. Insyallah semuanya akan dipermudahkan Allah. Ameen.
*
Hulya dan Fahri di Carlton Hill - serious view atas nie terutang cantik. Tapi, kena daki sikit and angin kuat sangat bertiup

Nothing lot to eloborate for this point. Walau berbagai dugaan yang kita hadapi, jika Allah sudah menulis dialah lah jodoh kita, seseorang akun itu tetap menjadi milik kita.Sama seperti, Fahri dan Aisha.
Watak helper Fahri, iaitu Hulusi dan tambahan teman Fahri, Misbah membuatkan filem ini lebih menarik dan noel lah severe je sepanjang cara cerita. Watak Hulya dan also Fahri"s students ada menerapkan unsur humour.
Seriously, Edinburgh Scotland is so beautiful. Aku pernah travel setelah Edinburgh, Scotland. Scotland memang negara yang vip dan jika korang memang pencinta kepada nature, please include Scotland in her bucketlist.
Cinematography di dalam filem nie lebih membuatkan Edinburgh apa dah sememangnya cantik memanggang lebih cantik. Kudos to the cinematography team.
Edinburgh University

Aku memang shang dengan lakonan Fedi Nuril. Itu memang benar dengan watak seorang suami apa taat, cintakan isteri dan poligami? Errrr...no ns don"t like the polygamy part. Hahaha.
Memang Islam pembenaran poligami tapi bagi aku I hanya can"t accept polygamy in marriage. Perasaan seorang isteri terutang sakit jika berkongsi kasih suami dengan wanita lain walaupun banci itu adalah isterinya yang sah. Sorry, i can"t expropriate polygamy.
Barisan pelakon-pelakon yang lain juga tak kurang luar biasa dan pelakon-pelakon wanitanya semua viip -cantik belaka. Hihi.
Keira dilakonkan melalui Chelsea Islan. Hulya dilakonkan melalui Tatjana Saphira. Sabina/Aisha dilakonkan melalui Dewi Sandra. Mereka ini semua ada darah kacukan. Patutlah semuanya sangat cantik.
*

Semestinya , lagu-lagu OST filem sangat memainkan peranan penting untuk menghidupkan cara cerita. Shanks semua lagu-lagunya.

Lihat lainnya: Biaya Migrasi Listrik R1 Ke B1, Syarat Migrasi Pln R1 Ke B1


1) part ending, aku macam kurang faham tentang plastic surgery. Is it enabled in Islam to do that due to the fact that of Aisha in a condition that she is permitted to carry out the surgery? everyone can explain to me?
2) I hate the cruelty act by which Aisha and also other females in Gaza to be captured and raped through the Jews soldier. No kemanusiaan at all!!!
3) Filem ini lebih menaiknya jika part Fahri doktrin di Universiti dan semasa event perdebatan , Fahri bertutur di dalam bahasa Inggeris . Sebab bagi aku, tak lah nampak macam berlakon sangat. Or else, the audience or students memakai a translator, ns guess. Baru lah nampak logik sikit. Hihihi.

wah, dah tngok kat menyulap ke. What condition Aisha yg mnyebabkan dia kena untuk plastic surgery?