Ummu Salamah, isteri kepada Rasulullah s.a.w. Mempunyai cerita menarik karena dikongsi. ~ no kerana ia bergelar isteri kepada junjungan besar Muhammad s.a.w, tetapi bertemunya jodoh di antara mereka just kerana doa apa diucapkan.

Anda sedang menonton: Doa ummu salamah ketika suaminya meninggal


Semua ini bermula selepas Ummu Salamah berhadapan mencapai situasi kematian suaminya Abu Salamah. Namun sebelum kematian akun itu berlaku, ada doa yang diajar malalui Abu Salamah untuk isterinya.

Doa tersebut diajar melalui Rasululullah s.a.w. Kepada Abu Salamah silam kematiannya dan ia disampaikan pula kepada Ummu Salamah. Sebagai sahaja Abu Salamah meninggal dunia, Ummu Salamah mengucapkan.


Innalillahi wainnaa ilaihi raajiuun. Allahummajurnii fi musibati wa akhlifli khairan minha.”

(Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami kembali. Ya Allah berilah aku pahala dalam musibahku ini dan berilah aku pengganti apa lebih baik darinya.)

Rentetan dari doa yang dilafazkan, Rasulullah datang menemui Ummu Salamah buat menyunting Ummu Salamah. Lalu dijawab malalui Ummu Salamah,

“Ya Rasulullah! keadaanku menjadi membuatmu tidak berminat. Aku ini seorang wanita apa sangat cemburu maka aku undg engkau mendapatkan dari diriku sesuatu apa kerananya Allah become mengazabku sementara aku sendiri sudah basi dan mempunyai banyak anak.”

Rasulullah s.a.w lalu menjawab,

“Adapun kecemburuanmu apa engkau sebutkan, maka harapan Allah menghilangkannya daripadamu. Dan usia perilaku yang engkau sebutkan, maka aku pun mengalami maafkan saya yang engkau alami. Dan keluarga yang engkau sebutkan itu, maka sebenarnya keluargamu adalah keluargaku juga.” 

Mendengar become jawapan yang diberikan, Ummu Salamah finite menerima lamaran tersebut sekalipun di mulailah ketika ungkapan lafaz Innalillah dan bersambung mencapai doa itu baca tatakala wafatnya suaminya, terdetik di trấn Ummu Salamah,

“Dari mana aku become memperoleh orang apa lebih baik dari Abu Salamah?”

Ternyata doa apa diucapkannya, digali Ummu Salamah mencapai seseorang apa lebih baik daripada suaminya. Ucap Ummu Salamah,

“Allah memberikan ganti kepadaku yang lebih baik daripada Abu Salamah iaitu Rasulullah s.a.w.”

Dari sebuah doa

Kisah di atas sekalipun just sebuah kisah pertemuan jodoh tengah Rasulullah mencapai Ummu Salamah, namun ada yang lebih besar untuk kita melihat dan renung bersama. Dari sebuah doa, maka bermulalah sebuah kehidupan yang lebih baik.


*

Dari suatu musibah (kematian) diberi ganti dengan apa lebih baik. Dalam erti kata apa lain, di di depan ujian atau musibah yang Allah berikan kepada setiap hamba-hamba-Nya, ada pengeluaran kasih bayinya Allah yang dibawa bersama.

Lihat lainnya: Kombinasi Langkah Kaki Dengan Ayunan Lengan Diawali Dengan Gerakan

Bermakna apa pun ujian mahupun musibah atau dengan erti kata lain kafarah apa Allah berikan, bersama-samanya ada pengajaran dan kenikmatan. Bersama-samanya juga ada bahagia. Kelewat lebih nya bersama-samanya tambahan ada penghapusan dosa! Itu janji Allah.

Sabda Rasulullah s.a.w,

Tidak ada seorang Muslim pun yang ditimpa gangguan sebagai ditusuk oleh duet atau apa lebih bobot darinya melainkan mencapai ujian menemani itu dihapuskan Allah s.w.t perbuatan buruknya serta digugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu apa menggugurkan daun-daunnya.” – HR Muttafaqun alaih

Dalam hadis go sabda Rasulullah,

Ujian yang noël henti-hentinya menimpa kaum Mukmin lelaki dan perempuan, yang menimpa dirinya, hartanya, anaknya, menjadi tetapi ia dengan tegas bersabar, ia ini adalah menemui Allah batin keadaan tidak berdosa.” – HR Tirmizi. 

Hari ini itupenggunaan sedang diuji menjangkau pelbagai ujian dan mustiibah sama ada dari tepian kesihatan, ekonomi, sosial malah kematian. Judul memerlukan pengorbanan dan kesabaran yang bukan kecil harganya. Hilang setiap orang tersayang adalah sesuatu apa memeritkan.

Namun percayalah dengan janji Allah dan rasulnya bahawa setiap ujian yang menimpa itupenggunaan pasti Allah balas menjangkau balasan yang lebih hebat dari ujian yang kita hadap sebagaimana batin hadis di atas.

Begitulah indahnya nikmat yang Allah gantikan bersama-sama ujian yang diberikan. Juga antara kafarah, ujian mahupun bala, terangkum di dalamnya seribu satu rahsia Allah yang akhirnya back pada satu period noktah iaitu rahmat dan kasih bayi Allah. Wallahu a’lam